Lekkages in de badkamer opsporen

Oorzaken van badkamer lekkages

De oorzaken van een lekkage in de badkamer zijn enorm divers. Vaak ontstaat er door slijtage een scheur in

 • Kitwerk
 • Tegelwerk
 • Aanvoer
 • Afvoer
 • Sifon

Met name vervelend voor u, omdat de oorzaak hierdoor zeer lastig is vast te stellen. Daardoor is het zelfstandig verhelpen van een badkamer lekkage vaak onmogelijk.

Wat u kunt verwachten

 1. We rijden met een volledig uitgeruste bus naar uw locatie. Wij zijn werkzaam door heel Nederland en sporen onder andere lekkages op in Amsterdam, Den Haag, Den BoschTilburgNijmegenEindhoven, Groningen en Breda.
 2. Met behulp van onze apparatuur gaan we op zoek naar de lekkage. In 95% van de gevallen wordt de lekkage in 1 sessie opgespoord.
 3. Na het opsporen markeren we de plek van de lekkage, zodat een installateur precies weet waar hij aan de slag moet.
 4. Binnen 48 uur ontvangt u een uitgebreide rapportage met fotobijlage. Hierin zijn alle meetresultaten verwerkt en adviseren wij hoe u de badkamer lekkage het beste kan herstellen.

Hoe werkt het opsporen van een badkamer lekkage?

Wanneer we op locatie zijn aangekomen ondernemen we een aantal stappen om de badkamer lekkage op te sporen. De technieken die gebruikt worden zijn sterk afhankelijk van de (vermoedelijke) plek waar de lekkage zich bevindt.

 1.  Vochtmeting. Op verschillende plekken binnen de badkamer wordt een relatieve vochtmeting gedaan. Door deze meting kunnen “verdachte” plekken binnen de badkamer worden opgespoord.
 2. Visuele inspectie. Het kan voorkomen dat een badkamer lekkage met het blote oog op te sporen is door onze getrainde medewerkers. Wanneer dit niet het geval is kan een tal van technieken worden ingezet om de lekkage op te sporen afhankelijk van uw situatie.
 3. Opsporen juiste leidinggroep. In ieder huis zit een netwerk van leidingen die op een punt de oorsprong vinden in het huis. Vergelijkbaar met de groepenkast voor elektriciteit. Via deze oorsprong zetten we alle leidingen van de badkamer onder druk. Met behulp van een manometer wordt de druk analoog en digitaal gemeten. Door deze dubbele zekerheid stellen we vast bij welke leiding de druk langzaam afneemt. Daar zit dan de lekkage. Vervolgens delen we de leiding op in kleinere delen om hierdoor stap-voor-stap dichter bij de lekkage te komen.
 4. Afhankelijk van de lekkage locatie  wordt een techniek toegepast om de exacte locatie van de badkamer lekkage op te sporen.
  1. Endoscopie. Een piepkleine camera wordt door een 8 mm groot gat geplaatst. Met behulp van deze camera kan de lekkage visueel worden opgespoord. Deze techniek wordt met name gebruikt wanneer de badkamer lekkage onder het bad, de douche of een inbouwreservoir bevindt.
  2. Kleurstofdetectie. Ongevaarlijk, milieuvriendelijke kleurstof wordt toegevoegd aan het water en door de verschillende leidingen gespoeld. Hierdoor is vast te stellen in welke groep de lekkage aanwezig is. Bijvoorbeeld in het bad, de douche of het toilet. In sommige gevallen stelt het ons in staat de exacte locatie van de lekkage op te sporen.
  3. Gasdetectie. De druk wordt van de leidingen afgehaald door de cv installatie en/of de waterleidingen los te koppelen. Al het water wordt uit de leidingen verwijderd en de leiding wordt onder druk gezet door er traceergas in te spuiten. Dit is een schadeloos gas bestaande uit stikstof en waterstof. Deze combinatie van gassen sporen wij op met behulp van onze gasdetectie apparatuur. Waar het gas de leiding verlaat is de plek waar het lek zich bevindt. Hierna blazen we uw leiding volledig schoon en sluiten het water weer aan.
  4. Riool camera. Met behulp van een piepkleine camera kunnen we binnenin de rioleringsbuis kijken. Hierdoor kunnen we de riolering visueel inspecteren om zo de lekkage op te sporen.
  5. Akoestiek. Ieder lek in een leiding veroorzaakt een hoogfrequent ruis geluid. Met behulp van een akoestiek set en bodemmicrofoon kunnen we dit geluid opsporen. Hierdoor kunnen we zeer exact de locatie van uw lekkage opsporen.
  6. Thermografie. De waterleidingen en afvoeren worden belast met koud of warm water, afhankelijk van de temperaturen rondom de leiding. Dit water wordt gevolgd met behulp van thermografie (warmtebeeld). Is er een lekkage in de leiding? Dan kunnen we het water de leiding zien verlaten en is de exacte locatie opgespoord.
 5. Als de badkamer lekkage is opgespoord, markeren we de plek van de lekkage op de vloer of wand. Hierdoor weet de installateur precies waar hij de vloer of wand moet openmaken om het lek te repareren.
 6. Binnen 48 uur ontvangt u een uitgebreide rapportage met fotobijlage. Hierin zijn alle meetresultaten verwerkt en een advies over het herstellen van de badkamer lekkage.
Lekkages in de badkamer opsporen

 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • 24/7 bereikbaar, 365 dagen per jaar
 • Lekkages opsporen zonder hak- of breekwerk
 • 95% van de gevallen de lekkage in 1 sessie vinden
 • Gebruik modernste apparatuur
Offerte aanvragen