Lekkage waterleiding opsporen

Oorzaken waterleiding lekkages

Omdat waterleidingen vele bochten moeten maken zitten er vele koppelingen tussen de verschillende stukken leiding. Deze koppelingen kunnen op den duur gaan lekken door slijtage van de rubbers binnenin de koppelstukken.

Ook kan de waterleiding zelf gaan slijten na verloop van tijd. Dit kan een breuk tot gevolg hebben. Zeker wanneer er aan het huis verbouwd wordt is het niet ongebruikelijk dat een leiding per ongeluk wordt beschadigd.

Waterleiding lekkage opsporen doen wij voor

 • Particulieren
 • Architecten
 • Installateurs verwarming & sanitair
 • Beleggers in onroerend goed
 • Aannemers
 • Woningbouwverenigingen
 • Vereniging Van Eigenaren (VVE)
 • Gemeentelijke bedrijven
 • Verzekeringsmaatschappijen
 • Advocaten
 • Rechtsbijstand verzekeringen
 • Binnenvaart schepen

Wat u kunt verwachten bij een waterleiding lekkage opsporen

 1. We rijden met een volledig uitgeruste bus naar uw locatie
 2. Met behulp van onze apparatuur starten we met de lekkage waterleiding opsporen. In 95% van de gevallen kunnen we de lekkage waterleiding opsporen in 1 sessie.
 3. Na de waterleiding lekkage opsporen markeren we de plek van de lekkage, zodat een installateur precies weet waar hij aan de slag moet.
 4. Binnen 48 uur ontvangt u een uitgebreide rapportage met fotobijlage. Hierin zijn alle meetresultaten verwerkt en adviseren wij hoe u de waterleiding het beste kan herstellen.

 

Hoe werkt een lekkage waterleiding opsporen?

Wanneer we op locatie zijn aangekomen, ondernemen we de volgende stappen zodat we de lekkage waterleiding opsporen.

 1. Vochtmeting. Op verschillende plekken binnen de waterleiding wordt een relatieve vochtmeting gedaan. Door deze meting kunnen “verdachte” plekken binnen de waterleiding worden opgespoord. Afhankelijk van de locatie van de “verdachte” plek wordt een techniek toegepast om de daadwerkelijke locatie van de waterleiding lekkage op te sporen.
 2. Visuele Inspectie. Het kan voorkomen dat een waterleiding lekkage met het blote oog op te sporen is door onze getrainde medewerkers.
  Opsporen juiste leidinggroep. In ieder huis zit een netwerk van leidingen die op een punt de oorsprong vinden in het huis. Vergelijkbaar met de groepenkast voor elektriciteit. Via deze oorsprong zetten we alle leidingen onder druk. Met behulp van een manometer wordt de druk analoog en digitaal gemeten. Met behulp van deze dubbele zekerheid stellen we vast bij welke leiding de druk langzaam afneemt. Daar zit dan de lekkage. Vervolgens delen we de leiding op in kleinere delen om hierdoor stap-voor-stap dichter bij de lekkage te komen.
 3. Leidingtracer of een sonde. Hierna worden alle waterleidingen in kaart gebracht met behulp van een leidingtracer of een sonde. Een leidingtracer wordt gebruikt om handmatig te zoeken naar metaal houdende leidingen. Met name in grote complexen en voor transport leidingen is een leiding tracer te traag. In plaats daarvan installeren we een zender (sonde) in de leidinginstallatie. Hiermee worden alle leidingen uitgepeild en gemakkelijk in kaart gebracht.
 4. Om de exacte locatie van de waterleiding lekkage vast te stellen wordt één van de onderstaande technieken toegepast.
  1. Endoscopie. Er wordt een gat van 8 mm geboord. Door dit gat wordt een camera geplaatst om visueel te zoeken naar de lekkage.
  2. Ultrasoon. Een zender wordt geplaatst welke ultrasone geluiden produceert. Met behulp van een ontvanger worden deze geluiden opgemeten. Aan de hand van de ontvangen signalen kan worden bepaald of er een lekkage aanwezig is.
  3. Thermografie. De waterleidingen worden belast met koud of warm water, afhankelijk van de temperaturen rondom de leiding. Dit water wordt gevolgd met behulp van thermografie (warmtebeeld). Is er een lekkage in de leiding? Dan kunnen we het water de leiding zien verlaten en is de exacte locatie opgespoord.
  4. Rookproef. Rook wordt onder druk door de leiding geblazen. Waar de rook de leiding verlaat is de plek waar de lekkage zich bevindt.
 5. Als de waterleiding lekkage is opgespoord, markeren we de plek van de lekkage. Hierdoor weet de installateur precies waar hij de vloer moet openmaken om het lek te repareren.
 6. Binnen 48 uur ontvangt u een uitgebreide rapportage met fotobijlage. Hierin zijn alle meetresultaten verwerkt en het bevat een advies over het herstellen van de waterleiding lekkage.
Lekkage waterleiding opsporen

 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • 24/7 bereikbaar, 365 dagen per jaar
 • Lekkages opsporen zonder hak- of breekwerk
 • 95% van de gevallen de lekkage in 1 sessie vinden
 • Gebruik modernste apparatuur
Offerte aanvragen