Zelf Uw Badkamer Lekkage Opsporen?

Heeft u een lekkageprobleem in uw badkamer of vermoedt u een lekkage in uw badkamer? Schakel dan een ervaren loodgieter in om uw probleem te verhelpen!

Wilt u eerst zelf het probleem onderzoeken? Hieronder vindt u een stappenplan waarmee u zelf gratis uw badkamer lekkage kunt opsporen.

Voor het volgen van dit stappenplan heeft u geen specifieke technische kennis nodig, maar het wel handig als u een beetje kundig bent. Twijfelt u aan de kundigheid of komt u er toch niet helemaal uit? Vraag direct een offerte aan voor het opsporen van uw daklekkage!

Stappenplan om zelf uw badkamer lekkage op te sporen

De volgende stappen staan op volgorde van meest naar minst voorkomende oorzaken van lekkage in de badkamer. Wij raden u aan om alle stappen in het stappenplan te doorlopen.

Het stappenplan is opgesteld om mensen zonder enige technische kennis te helpen op een eenvoudige manier zelf lekkages op te sporen. Bij twijfel of complexe lekkages raden wij altijd aan om contact te zoeken met een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf.

Tegelwerk controleren

 1. Bekijk uw tegelwerk goed.
  • Ziet u een scheur in uw tegelwerk? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van uw lekkage. Laat de kapotte tegel vervangen. U kunt de overige stappen van de tegelwerkcontrole overslaan. Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten. Ga hieronder verder met de volgende stap: Kitwerk controleren.
  • Ziet u geen scheuren in uw tegelwerk? Neem de platte schroevendraaier in uw hand. Ga verder naar stap 2.
 2. Tik met de metalen punt van schroevendraaier in het midden van de tegel. Doe dit bij voorkeur daar waar u vermoedt dat de lekkage vandaan komt of waar u vermoedt dat het tegelwerk los zit. Tegels die los zitten klinken vaak ‘hol’, een tegel die vast zit klinkt ‘dof’.
  • Heeft u een of meer holle tegels geconstateerd? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van uw lekkage. Laat de losse tegels vervangen.
  • Heeft u geen losse tegels geconstateerd? Ga hieronder verder met de volgende stap: Kitwerk controleren.

Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten. Ga hieronder verder met de volgende stap: Kitwerk controleren.

Kitwerk controleren

 1. Bekijk uw kitwerk goed.
  • Ziet u een scheur in uw kitwerk? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van uw lekkage. Laat uw kitwerk vervangen. U kunt de overige stappen van de kitwerkcontrole overslaan. Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten. Ga hieronder verder met de volgende stap: Voegen controleren.
  • Ziet u geen scheuren in uw kitwerk? Neem het aardappelschilmesje in uw hand. Ga verder naar stap 2.
 2. Probeer voorzichtig met de punt van het mesje tussen de tegel en de kitnaad te komen. Doe dit bij voorkeur daar waar u vermoedt dat de lekkage vandaan komt of waar u vermoedt dat tegelwerk loszit.
  • Kunt u uw mes tussen tegel en kitnaad brengen? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de lekkage. Laat in dat geval uw kitnaden vervangen.
  • Kunt u uw mes niet tussen tegel en kitnaad brengen? Ga hieronder verder met de volgende stap: Voegen controleren.

Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten. Ga hieronder verder met de volgende stap: Voegen controleren.

Voegen controleren

 1. Bekijk uw voegen goed.
  • Ziet u een scheur in uw voegwerk? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van uw lekkage. Laat uw voegwerk vervangen. U kunt de overige stappen van de voegwerkcontrole overslaan. Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten.Ga hieronder verder met de volgende stap: Rozetten controleren.
  • Ziet u geen scheuren in uw voegwerk? Neem het aardappelschilmesje in uw hand. Ga verder naar stap 2.
 2. Probeer voorzichtig met de punt van het mesje tussen de tegel en de voegnaad te komen. Doe dit bij voorkeur daar waar u vermoedt dat de lekkage vandaan komt of waar u vermoedt dat voegwerk loszit.
  • Kunt u uw mes tussen tegel en voegnaad brengen? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van uw lekkage. Laat in dat geval uw voegnaden vervangen.
  • Kunt u uw mes niet tussen tegel en voegnaad brengen? Ga hieronder verder met de volgende stap: Rozetten controleren.

Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten. Ga hieronder verder met de volgende stap: Rozetten controleren.

Rozetten controleren

 1. Pak uw platte schroevendraaier erbij.
 2. Controleer of u uw rozetten minimaal 2 cm los kunt schroeven. De rozetten bevinden zich achter uw douche-, en/of badmengkraan.
  • Kunt u de rozetten niet minimaal 2 cm losschroeven? Dan is dit niet de oorzaak. Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten. Ga hieronder verder met de volgende stap: Doucheput controleren.
  • Kunt u de rozetten 2 cm losschroeven? Ga dan verder naar stap 3.
 3. Controleer of rondom het schroefdraad en de tegel kitwerk aanwezig is.
  • Vult het kitwerk de volledige ruimte tussen het schroefdraad en de tegel? Ga hieronder verder met de volgende stap: Doucheput controleren.
  • Is het kitwerk niet volledig aanwezig of heeft het kitwerk losgelaten? Laat nieuw kitwerk aanbrengen.

Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten. Ga hieronder verder met de volgende stap: Doucheput controleren.

Doucheput controleren

 1. Bekijk uw doucheput goed.
  • Ziet u een scheur in het voeg- of kitwerk rondom uw doucheput? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van uw lekkage. Laat uw voeg- en/of kitwerk vervangen. U kunt de overige stappen van de doucheputcontrole overslaan. Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten.Ga hieronder verder met de volgende stap: Waterleiding controleren.
  • Ziet u geen scheuren in het voeg- of kitwerk rondom uw doucheput? Neem het aardappelschilmesje in uw hand. Ga verder naar stap 2.
 2. Bekijk de naden rondom uw doucheput. Deze naden kunnen gevoegd of gekit zijn.
 3. Pak het aardappelschilmesje erbij.
 4. Probeer voorzichtig met de punt van het mesje tussen de doucheput en de tegel te komen om te kijken of het voeg- en/of kitwerk loszit.
  • Krijgt u het mesje niet tussen doucheput en tegel? Dan is uw voeg-en kitwerk in orde. Ga hieronder verder met de volgende stap: Waterleiding controleren.
  • Kunt u het mesje wel tussen tegel en doucheput brengen? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de badkamer lekkage. Laat in dat geval uw voeg- en kitwerk vervangen.

Wij raden u aan om de overige stappen in dit stappenplan ook te volgen om andere oorzaken van lekkage uit te sluiten. Ga hieronder verder met de volgende stap: Waterleiding controleren.

Waterleiding controleren

 1. Ga op zoek naar uw watermeter. Deze bevindt zich meestal in uw meterput of meterkast.
 2. Controleer uw watermeterstand voordat u gaat slapen en meet de watermeterstand de volgende ochtend nogmaals. Hierbij is het belangrijk dat er in de tussenliggende tijd totaal geen water wordt verbruikt.
  • Als u de volgende ochtend op de watermeter waterverbruik constateert, is dit vrijwel zeker te wijten aan een lekkage van de waterleiding. Bij een grote lekkage ziet u dat ondanks dat alle watertappunten gesloten zijn, de watermeter toch blijft doorstromen. U ziet dan een van de radertjes in uw watermeter doorlopen. Neem contact op met een loodgieter.
  • Constateert u geen waterverbruik? Dan houdt het stappenplan om zelf uw lekkage op te sporen hier op.
Zelf Uw Badkamer Lekkage Opsporen?

 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • 24/7 bereikbaar, 365 dagen per jaar
 • Lekkages opsporen zonder hak- of breekwerk
 • 95% van de gevallen de lekkage in 1 sessie vinden
 • Gebruik modernste apparatuur
Offerte aanvragen